Meerdere van jullie hebben mij misschien al wel eens bezig gezien als ik aan mijn racefietsen aan het werk was in mijn (veel te kleine!) berging.

Vroeger was ik mecanicien bij grote wielerploegen en zodoende is voor mij de ambitie ontstaan om oude, stalen racefietsen, die minimaal 25 jaar oud moeten zijn, te restaureren; ik heb er nu een zestal.

De fiets, die nu op de website www.waterpleintje.nl staat, was de eerste die ik opgeknapt heb;  het is een “RIH” uit 1976 en dus meer dan 40 jaar oud.
Ik heb deze fiets bij iemand in een kolenhok (!) gevonden en de fiets was totaal verwaarloosd en zelfs met de kwast(over) geschilderd.
Ik heb hem opnieuw laten lakken en nu ziet hij er weer als nieuw uit, Bij de restauratie ervan heb ik zoveel mogelijk onderdelen gebruikt, welke uit die tijd zijn en dat kost veel zoekwerk, maar ook veel poetsen. Ik rij er graag een rondje op.

Als er een toertocht is met dit soort fietsen, dan rij ik er ook op. Toen ik een jaar of 16 was had ik dat ook graag gewild, maar toen waren deze fietsen niet door de gewone man te betalen. Dit was zo’n exclusief merk dat zij minstens het dubbele kostten van een gewone racefiets. Vele kampioenen reden hier op vanaf de zestiger jaren.

Het is overigens wel leuk om te weten waar de naam “RIH” voor staat.
Dit was de naam van een paard uit één van de boeken van Karl May. Dit paard was zo snel dat het door niemand ingehaald kon worden en dat inspireerde de bouwer van deze fietsen om het de merknaam “RIH” mee te geven.

Ik vond het leuk om iets over de fiets en over mezelf te vertellen.

Geert Polak